Synspunkt: Hva er det? (Med 1., 2., 3. og 4. POV-eksempler) (2023)

Synspunkt: Hva er det? (Med 1., 2., 3. og 4. POV-eksempler) (1)

Et av de kraftigste verktøyene i en forfatters verktøysett er synspunkt.

Så hva er synspunkt i litteraturen, og hvorfor er det viktig?

Det korte svaret er at synspunkt, også kalt POV, refererer til vinkelen en historie fortelles fra. Det inkluderer den spesifikke karakteren som forteller historien, så vel som måten forfatteren filtrerer historien gjennom den karakteren til leseren.

Denne artikkelen vil diskutere de forskjellige synspunktene du kan bruke skriftlig, inkludert deres styrker, svakheter og eksempler fra litteratur.

Innhold:

 1. Hva er synspunkt i skriving og litteratur?
 2. Viktigheten av synspunkt
 3. Sammendrag av de forskjellige synspunktene
 4. Førstepersons synspunkt
 5. Andrepersons synspunkt
 6. Tredjepersons synspunkt
 7. Fjerdepersons synspunkt
 8. Hva med vekslende synspunkt?
 9. Konklusjon om synspunkt

Hva er synspunkt i skriving og litteratur?

Synspunkt refererer til perspektivet som en historie fortelles gjennom.

For å forstå synspunktet, prøv denne raske øvelsen. Tenk deg at du forteller en historie om en bereist fremmed som kommer inn i en liten, landlig by.

Hva er alle de forskjellige perspektivene du kan fortelle denne historien fra?

Du kan fortelle det fra perspektivet til den fremmede som aldri har sett denne byen før og ser alle dens bygninger og gater med friske øyne.

Du kan fortelle det fra det kollektive perspektivet til byfolk, som er nysgjerrige på hvem denne fremmede er og hvorfor han har kommet til denne delen av verden.

Du kan til og med fortelle det fra perspektivet til en altseende enhet, som kan se inn i hodet til både den fremmede og byens innbyggere, alt på samme tid.

Hvert av disse alternativene sentrerer et annet synspunkt - en annen vinkel for leseren å nærme seg den samme historien.

Viktigheten av synspunkt

Synspunkt er en av de viktigste aspektene ved historien din som du må bestemme deg for før du setter penn på papir (eller fingrene til tastaturet). Det kan ha en enorm innvirkning på tonen, stilen og til og med handlingen i historien.

Hvert synspunkt har sine egne styrker og begrensninger. For å velge riktig POV, må du vite hva du vil at historien din skal oppnå.

For eksempel, hvis du velger førstepersons POV, vil du kunne fordype leseren i en enkelt karakters stemme, humor og verdenssyn. På den annen side må du også vise verden med den karakterens skjevheter og feilaktige observasjoner.

Riktig POV kan også fullstendig endre måten historien føles på. POV er et spørsmål om valg, men en som påvirker alle deler av historien eller romanen din.

F. Scott Fitzgerald måtte skrive omDen store Gatsbyfordi han opprinnelig skrev det med Gatsbys stemme. Han bestemte seg for at det ville være mye kraftigere fra Nicks mer naive synspunkt. Se for deg det mesterverket med et annet synspunkt - det ville ikke ha den samme objektive, pålitelige følelsen som det har nå.

Sammendrag av de forskjellige synspunktene

Det er fire hovedsynspunkter som vi skal diskutere i denne artikkelen: første person, andre person, tredje person (med to undertyper: begrenset og allvitende), og fjerde person.

 • Førsteperson ("Jegklappe katten fordiJegsynes det ser søtt ut.»)
 • Andre person ("Duklappe katten fordidusynes det ser søtt ut.»)
 • Tredjeperson begrenset (“Hunkjæler katten fordihunsynes det ser søtt ut.”) og tredjeperson allvitende (“Hunkjæler katten fordihunsynes det ser søtt ut. Lite vet hun, denne katten er faktisk et romvesen i forkledning.»)
 • Fjerde person ("Viklappe katten fordivisynes det ser søtt ut.»)

Synspunkt: Hva er det? (Med 1., 2., 3. og 4. POV-eksempler) (2)

Les videre for å lære styrker og svakheter ved hvert av disse synspunktene.

Førstepersons synspunkt

Med førstepersons synspunkt blir alt fortalt intimt fra en karakters synspunkt, vanligvis hovedpersonen din. Forfatteren bruker førstepersonspronomenJegogmegfor å vise leserne hva denne karakteren ser og tenker.

Førsteperson er den beste måten å vise historien fra en persons synspunkt, fordi du har en individuell person som forteller deg historien sin direkte med hennes egne ord. Det er også den enkleste måten å fortelle en historie som bruker en distinkt, sær stemme.

Begrensningene til førstepersons synspunkt begrenser deg imidlertid til å bare beskrive hva denne karakteren ser, tenker og føler, og noen ganger kan den fortelleren være upålitelig.

Synspunkt: Hva er det? (Med 1., 2., 3. og 4. POV-eksempler) (3)

Førstepersons POV-eksempler

Et godt eksempel på førstepersons POV erBell Jarav Sylvia Plath. Fortelleren er en mangelfull karakter, men vi ser verden helt gjennom hennes øyne, komplett med hennes egne feil og sorger. Her er et kort utdrag:

«Jeg begynte endelig å tro at vodka var min drink. Det smakte ikke noe, men det gikk rett ned i magen min som et sverdsvelgersverd og fikk meg til å føle meg mektig og gudelig.»

Sammenlign det med intimiteten du får når du leser Scouts syn på ting i Harper LeesÅ drepe en sangfugl. Hun snakker med en barnslig uskyld, og gir leseren den samme følelsen, selv om vi forstår rasismen i byen hennes bedre enn hun selv gjør.

«Vi bodde i hovedgaten i byen – Atticus, Jem og jeg, pluss kokken vår Calpurnia. Jem og jeg fant faren vår tilfredsstillende: han lekte med oss, leste for oss og behandlet oss med høflig løsrivelse.»

Andrepersons synspunkt

Andre persons synspunkt, som bruker pronomenetdu, er en av de minst brukte POV-ene i litteraturen fordi den plasserer leseren i det varme setet og er vanskelig å klare for en roman i full lengde. Den brukes i eksperimentell litteratur for å prøve ut nye skrivestiler.

I feil hender føles det bare gimmicky. Men når det gjøres godt, kan andrepersons synspunkt oppnå en rekke fantastiske effekter.

Andre persons POV-eksempler

"Story of Your Life" av Ted Chiang er et fantastisk eksempel på andre person POV. Det tar form av en historie en mor forteller datteren sin for å forklare omstendighetene rundt datterens liv. Fordi moren snakker direkte til datteren, er historien gjennomsyret av en ekstra følelse av intimitet.

«Akkurat nå har faren din og jeg vært gift i omtrent to år, bosatt på Ellis Avenue; Når vi flytter ut vil du fortsatt være for ung til å huske huset, men vi vil vise deg bilder av det, fortelle deg historier om det.»

Den femte sesongenav N.K. Jemisin er en Hugo-vinnende fantasyroman som bruker mange forskjellige POV-er, inkludert andre person. Andrepersonens synspunkt tjener til å gi en følelse av desorientering, som at hovedpersonen trenger å snakke med seg selv for å minne seg selv på hva som skjer. Her er et kort utdrag fra begynnelsen av historien:

«Du er hun. Hun er deg. Du er Essun. Huske? Kvinnen hvis sønn er død.»

Tredjepersons synspunkt

Tredjepersons synspunkt bruker pronomen somhan,hun, ogden. Denne POV lar leseren følge en karakter, eller flere karakterer, fra et mer distansert perspektiv enn første eller andre person.

Tredjeperson begrenset vs tredjeperson allvitende

Det er to undertyper av tredjepersons synspunkt: begrenset og allvitende.

I tredje person begrenset følger historien bare én karakters synspunkt gjennom hele stykket. Dette betyr at leseren din bare ser det tredjepersonsfortelleren ser og lærer ting samtidig som tredjepersonsfortelleren gjør.

Du kan vise hva hovedpersonen din tenker, føler og ser, noe som bidrar til å lukke den følelsesmessige avstanden mellom leseren og hovedpersonen.

Dette er en utmerket POV å bruke når historien din fokuserer på en enkelt karakter. På mange måter er tredje person begrenset ganske lik førsteperson, selv om den involverer forskjellige pronomen.

Ulempen med tredjepersons begrenset POV er at du bare kan følge én karakter. Å vise andre karakterers tanker og følelser er et nei-nei.

Den andre typen tredjeperson POV er tredjeperson allvitende. I denne POV blir historien fortalt fra perspektivet til en allvitende forteller, som kan se inni hodet til alle karakterene i historien.

Dette er en flott POV å bruke når du har flere karakterer, hver med sin egen plotlinje å følge, og du vil at leseren skal se alt mens det utfolder seg. Det er også nyttig for å formidle universelle budskap og filosofier, siden fortelleren kan trekke konklusjoner som ingen karakter ville være i stand til alene.

Ulempen med tredjeperson allvitende er at det kan være følelsesmessig fjernt fra historien. Fordi du stadig hopper rundt til forskjellige karakterer og deres historiebuer, er det vanskeligere for leseren din å bli like følelsesmessig involvert i karakterene dine.

Synspunkt: Hva er det? (Med 1., 2., 3. og 4. POV-eksempler) (4)

Tredjepersons POV-eksempler

Eksempler på tredjepersons begrensede POV er Harry Potter-romanene. Leseren ser alt som skjer, men er begrenset til Harrys synspunkt. Vi blir overrasket når Harry blir overrasket, og vi finner ut løsningen på slutten når Harry gjør det. Her er et kort utdrag fra den syvende boken,Harry Potter og dødstalismanene:

"Harry satte seg opp og undersøkte det taggete stykket han hadde kuttet seg på, og så ingenting annet enn hans eget knallgrønne øye reflektert tilbake på ham."

Et utmerket eksempel på tredjepersons allvitende POV er Victor HugosElendig. Leseren ser alt som skjer i historien og får en levende leksjon i politikk og samfunn i Frankrikes historie.

"Han var utspekulert, rovlysten, sløv og klok, og på ingen måte likegyldig til tjenestepiker, og det var grunnen til at hans kone ikke lenger holdt noen."

Fjerdepersons synspunkt

Fjerde person er en nyere POV som først nylig begynte å bli anerkjent som en distinkt POV. Det innebærer et kollektivt perspektiv ved å bruke flertallspronomenviogoss.

Denne POV lar deg fortelle en historie fra en gruppes perspektiv, i stedet for et individ. Siden det ikke er noen enestående fortelling, er dette alternativet flott for å kritisere større institusjoner og sosiale normer. Fjerde person er enda sjeldnere enn andre person, men når det er gjort bra, kan det være veldig kraftig.

Fjerde Person POV eksempler

"A Rose for Emily" av William Faulkner er fortalt fra perspektivet til en hel by.

«Vi sa ikke at hun var gal da. Vi trodde hun måtte gjøre det. Vi husket alle de unge mennene hennes far hadde drevet bort, og vi visste at uten noe igjen, ville hun måtte holde seg til det som hadde ranet henne, slik folk vil.»

The Virgin Selvmordav Jeffrey Eugenides er fortalt fra perspektivet til en gruppe tenåringsgutter.

«De var korte, rund rumpe i dongeri, med runde kinn som minnet om den samme ryggmykheten. Hver gang vi fikk et glimt, så ansiktene deres uanstendig avslørte ut, som om vi var vant til å se kvinner i slør.»

Hva med vekslende synspunkt?

Du kan velge å skrive en roman eller historie med flere forskjellige synspunkter.

Noen bøker har to hovedpersoner og bytter frem og tilbake mellom perspektivene deres – dette er for eksempel veldig vanlig i romantikksjangeren. Andre roterer mellom tre eller flere tegn.

Synspunkt: Hva er det? (Med 1., 2., 3. og 4. POV-eksempler) (5)

Alternerende POV er et flott alternativ hvis historien din har flere hovedkarakterer, som alle spiller en like viktig rolle i historien. Den største ulempen er at du risikerer å forvirre leseren når du bytter frem og tilbake.

Sørg for at leseren din vet når du bytter POV. En vanlig løsning er å inkludere et kapittelskift hver gang perspektivet endres. Noen bøker endrer skrifttypen for hver POV, eller til og med fargen på skrifttypen.

Det er også viktig å sørge for at hver karakter har en distinkt stemme. For eksempel, kanskje en karakter skriver med korte, bryske setninger, mens en annen skriver med lange, blomstrende setninger. Å holde de forskjellige POV-ene forskjellige er avgjørende for suksess.

Konklusjon om synspunkt

Der har du det - en komplett guide til synspunkt og hvordan du velger riktig POV for historien din.

Før du begynner å eksperimentere med synspunkt, gjør deg komfortabel med det grunnleggende først. Les verk av forfattere som bruker disse forskjellige POV-ene med stor suksess for å forstå hvordan hver POV endrer historiens narrative bue.

Lykke til med å skrive!

FAQs

Hvad er en præsentation af Perspektiveringsområder? ›

En perspektivering vil sige, at du sætter din tekst i et større perspektiv. En perspektivering skal have et særligt fokus med en tydelig pointe, der giver mening i forhold til opgaven. En perspektivering bidrager til den samlede forståelse af den primære tekst.

Hvad er angivelse af Oplæsningsstykke? ›

- angivelse af oplæsningsstykke. - kildefortegnelse over læste tekster og andre oplysninger, der er anvendt i fordybelsesarbejdet. Det er en god idé at undersøge, hvilke muligheder du har for at få vejledning, når du har afleveret din synopse og ikke længere skal gå normalt i skole.

Hvordan laver man en disposition til mundtlig dansk? ›

Dispositionen er en plan for dit indledende oplæg

Din fremlæggelse har form af et lille foredrag, hvor du kort præsenterer spørgsmålet og de tilhørende tekster, hvorefter du fremlægger din analyse og fortolkning i en logisk rækkefølge og afslutter med en perspektivering.

Hvordan ser en synopsis ud i dansk? ›

En synopsis vil typisk være på 3-5 sider ud over forside, litteraturliste og eventuelle figurer, tabeller og lignende. Ikke for kort, ikke for lang. Aftal med din lærer, hvad der forventes i forhold til sidetal. Der vil være mange interessante og vigtige detaljer, der ikke er plads til i synopsen.

Hvordan holder man en god præsentation? ›

10 gode råd til præsentationsteknik
 1. Find dit hovedbudskab – gentag det i starten, midten og slutningen. ...
 2. Beskær indholdet – fortæl ikke alt hvad du ved eller om hele rejsen. ...
 3. Udvælg dine bedste argumenter – dem som rent faktisk overbeviser. ...
 4. Skab struktur i din præsentation. ...
 5. Fængende indledning – godt begyndt er halvt fuldendt.

Hvor lang tid skal man snakke til dansk mundtlig? ›

9. klasse: Mundtlig prøve 25 min. for en elev, 40 min. for to elever i en gruppe og 55 min.

Hvad skal der til for at få 12 i mundtlig dansk? ›

Disse 4 tricks kan føre dig langt til en mundtlig eksamen!
 1. Brug din undervisers sætninger.
 2. Smil og grin.
 3. Lad som om, du elsker dit fag.
 4. Brug dit kropssprog, og klæd dig ordentligt på
May 30, 2017

Hvor lang tid skal man tale til mundtlig dansk? ›

Den mundtlige eksamen i dansk varer ca. 25 minutter. Her skal tiden fordeles imellem dit oplæg og samtale med lærer og censor.

Hvad er en disposition eksempel? ›

En disposition vil typisk vise, hvilke vigtige punkter, man skal have med i sin opgave. Det kunne fx være hvilke overskrifter/hovedafsnit skal opgaven have – og hvilke vigtige indholdsdele skal de enkelte afsnit indeholde.

Hvordan kan man bestå eksamen? ›

Sådan får du en god eksamensoplevelse
 1. Vær forberedt og hav styr på detaljerne forud for eksamen. ...
 2. Kom i god tid, før din eksamen starter. ...
 3. Giv eksamensangsten baghjul til din mundtlige eksamen. ...
 4. Det kan du gøre ved din eksamensangst til skriftlig eksamen. ...
 5. Hold fri, når du er færdig! ...
 6. Der er hjælp at hente.
Jun 9, 2022

Hvordan får jeg 12 i mundtlig engelsk? ›

18 gode råd til en bedre mundtlig eksamen
 • Tøv ikke, når du trækker spørgsmålet. ...
 • Kom godt fra start. ...
 • Præsentation af dit oplæg. ...
 • Sæt dig rank på stolen med fødderne solidt plantet i gulvet. ...
 • Kig både censor og din lærer i øjnene. ...
 • Læs ikke op fra dit papir. ...
 • Tal med gennemslagskraft. ...
 • Tegn eller fortæl.

Hvordan laver man en synopsis eksempel? ›

Synopsen må fylde højest fem sider, og den kan indeholde:
 1. Angivelse af overemne og delemne.
 2. Emnebegrundelse.
 3. Problemstilling.
 4. Underliggende problemstillinger.
 5. Delkonklusioner – ud fra arbejdet med de underliggende problemstillinger.
 6. Sammenfattende konklusion og perspektivering – ud fra den overordnede problemstilling.

Hvad er forskellen på synopsis og synopse? ›

at man har 10 minutter til at gennemgå synopsen. Synopsen er en kort tekst der giver et samlet overblik over din opgave eller dit projekt. En synopsis gør det lettere at forstå idéen i eller formålet med i din opgave eller dit projekt.

Hvordan starter man et synopsis? ›

Synopsens indhold. Kravene til indholdet af en synopsis varierer meget, men generelt bør en synopsis altid præsentere undersøgelsens problem. Den bør altså indeholde den problemformulering, du arbejder ud fra. disposition for oplægget/den skriftlige opgave.

Hvordan indleder man en perspektivering? ›

Hvordan kommer jeg i gang med at lave en perspektivering?
 1. Gør dig emnet for opgaven klart.
 2. Læs mulighedsfeltet for en perspektivering. ...
 3. Brainstorm på, hvad du kan trække ind. ...
 4. Overvej, hvad du vil inddrage i din perspektivering.

Hvordan indledes en perspektivering? ›

Hvad kan dine resultater bruges til? I indledningen startede du med at fortælle om, hvorfor det var vigtigt at undersøge netop dette område. Hvad har dine resultater givet af ny viden i forhold til det emne, du valgte at undersøge? Og hvordan relaterer dine resultater sig til teorien og andre undersøgelser?

Hvad indeholder en præsentation? ›

En præsentation, der er godt designet, er nøglen til at engagere dit publikum. Din præsentation skal være simpel, nem at forstå, visuel og tale til dit publikum. Derudover skal den være brugervenlig og professionel. Det er en god mulighed for at give et godt førstehåndsindtryk.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Horacio Brakus JD

Last Updated: 07/09/2023

Views: 5327

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Horacio Brakus JD

Birthday: 1999-08-21

Address: Apt. 524 43384 Minnie Prairie, South Edda, MA 62804

Phone: +5931039998219

Job: Sales Strategist

Hobby: Sculling, Kitesurfing, Orienteering, Painting, Computer programming, Creative writing, Scuba diving

Introduction: My name is Horacio Brakus JD, I am a lively, splendid, jolly, vivacious, vast, cheerful, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.