Hva er faglige utviklingsmål? 10 eksempler + hvordan du setter dem (2023)

Artikler

Profesjonell utvikling

Hva er faglige utviklingsmål? 10 eksempler + hvordan du setter dem

Skrevet av Coursera • Oppdatert den

Profesjonelle utviklingsmål kan hjelpe deg med å nå dine kort- og langsiktige mål i karrieren.

Hva er faglige utviklingsmål? 10 eksempler + hvordan du setter dem (1)

Profesjonelle utviklingsmål er mål du kan sette for deg selv for å hjelpe deg videre med karrieren. Disse kan inkludere tiltak for å lære relevante ferdigheter, utvide ditt profesjonelle nettverk eller finne mer tilfredshet på jobben.

Hvorfor sette faglige utviklingsmål?

Å sette faglige utviklingsmål kan ha mange fordeler. De kan hjelpe deg med å holde deg oppdatert på bransjetrender, øke engasjement og jobbtilfredshet, og tilpasse deg det du vil ha ut av karrieren og livet.

Sette mål som erSMART – spesifikk, målbar, oppnåelig, relevant og tidsbestemt—kan avklare hva du må oppnå på kort sikt for å nå dine langsiktige mål. Les mer om å sette SMART-mål nedenfor.

Hva er faglige utviklingsmål? 10 eksempler + hvordan du setter dem (2)

10 eksempler på faglige utviklingsmål

Her er ti eksempler på faglige utviklingsmål for å inspirere dine egne:

1. Utvikle et nytt ferdighetssett.

Å vokse profesjonelt betyr ofte å utvide arsenalet av ting du kan gjøre. Hvilken ferdighet du velger å utvikle kan avhenge av din bransje, jobb og personlige preferanser. Etterspurte ferdigheter på tvers av jobbsektoren i 2022 inkluderte cloud computing, dataanalyseferdigheter som kunstig intelligens og SQL, ledelse og UX-design [1].

Vet du ikke hvor du skal begynne? Ta kontakt med lederen din og se om de har forslag. Du kan også bla gjennom stillingsbeskrivelser av stillinger du vil være interessert i å forfølge; de vanlige ferdighetene som er oppført vil hjelpe deg å få en følelse av hva som er etterspurt i ditt felt. Gjør litt research for å få en følelse av hva du ønsker å lære og hva som vil være nyttig for arbeidet ditt.

Utvikle ferdigheter ved å ta kurs på nett eller personlig, skygge en kollega eller gå tilbake til skolen, blant andre måter. Tenk på hva som passer timeplanen din og nivået av ekspertise du sikter på for å se hva som fungerer best for deg.

2. Utvikle ferdighetene dine på arbeidsplassen.

Arbeidsplassferdigheter er verktøyene og praksisene som hjelper folk på en arbeidsplass å koble seg til og samhandle jevnt med hverandre. Noen ganger referert til som menneskelige eller myke ferdigheter, kan arbeidsplassferdigheter være avgjørende for å avansere til stillinger på høyere nivå. Arbeidsplassferdigheter inkluderer verbal og nonverbal kommunikasjon, empati, selvbevissthet og lederskap.

Spesifikke mål kan omfatte:

 • Fullfør et nettkurs om kommunikasjon, forhandlinger eller psykologi

 • Bli med i en sosial offentlig taleklubb, for eksempel en lokal Toastmasters-avdeling

Les mer: Harde ferdigheter vs. myke ferdigheter: Hva er forskjellen?

3. Ta lederansvar.

Å aktivt oppsøke lederskapsmuligheter vil tillate deg å utvikle deglederegenskaper, og vis andre at du streber etter å vokse. Ta kontakt med lederen din for å se hvordan du kan omsette dine lederegenskaper i praksis. Har noen forslag klar. Her er noen eksempler for å komme i gang:

 • Lede to teammøter dette kvartalet

 • Planlegg og lede et teaminitiativ for kollektivt å lære et nytt verktøy eller ferdighet

 • Planlegg neste lag utenfor stedet eller aktivitet

4. Utvid ditt profesjonelle nettverk.

Utvide dinprofesjonelt nettverkkan utsette deg for nye ideer, bygge profilen din, holde deg informert om nye jobbmuligheter og hjelpe deg å lære kontinuerlig.

Registrer deg for arrangementer for å delta i ditt felt, bli med i profesjonelle grupper personlig eller gjennom sosiale medieplattformer som Facebook eller LinkedIn, eller finn muligheter til å frivillig bidra med ferdighetene dine gjennom frivillige databaser somVolunteerMatch.

Noen konkrete mål du kan sette deg inkluderer:

 • Delta på fem personlige eller virtuelle profesjonelle arrangementer

 • Finn og bli med i tre faggrupper på LinkedIn

Les mer: 9 nettverkstips for å utvide og styrke nettverket ditt

5. Oppgrader legitimasjonen din.

Å forbedre legitimasjonen din kan åpne opp for nye karrieremuligheter eller rydde veien til en forfremmelse. Legitimasjon kan inkludere sertifiseringer,fagbrev, og grader. Se hva som gir mest mening både på kort og lang siktkarriere mål. Når du har fått legitimasjonen din, ikke glem å informere lederen din og føre den opp på relevante steder som CV-en din ogLinkedIn-profil.

Relevante mål kan se slik ut:

 • Få en sertifisering innen ditt felt i neste kvartal eller år

 • Fullfør fagbrev

 • Finn fem studieprogrammer du kan begynne å søke på

Les mer: Opplæring: Hva det betyr og hvordan det kan hjelpe din karriere

6. Bruk media i ditt felt.

Å lære mer om feltet ditt gjennom ulike medier – som bøker, podcaster og nyhetspublikasjoner, for å nevne noen – kan berike din forståelse av konteksten rundt arbeidet ditt og informere deg om måter å forbedre deg på. I tillegg, som passive måter å absorbere informasjon på, vil du kunne lære mens du for eksempel går en tur eller venter på bussen.

Spør kolleger eller fagfolk i nettverket ditt om anbefalinger. Ellers bør et raskt søk på nettet gi mange ideer, enten du leter ettermarkedsføring av podcaster,bøker om prosjektledelse, eller noe annet.

Her er noen konkrete mål du kanskje streber etter:

 • Les to bøker innen faget ditt på et kvarter

 • Lytt til én podcast om et relevant emne i uken

 • Finn 10 eksperter innen ditt felt på Twitter å følge

7. Finn andre måter å utdype arbeidsgleden på.

Å være fornøyd som en profesjonell betyr ikke nødvendigvis å strebe etter konstante prestasjoner og tjene kampanjer. Jobbtilfredshet er knyttet til mange faktorer i tillegg til å glede seg over selve arbeidet – inkludert å danne tilfredsstillende relasjoner med kolleger, oppnåbalanse mellom arbeid og privatliv, og holde din mentale og fysiske helse i sjakk. I tillegg er det bevis som knytter jobbtilfredshet til høyere produktivitet og mindre omsetning på arbeidsplasser – det å være en glad arbeider vil sannsynligvis også være til fordel for bedriften din [2].

Her er noen mål du kan sette deg for å forbedre arbeidsdagen din:

 • Planlegg lunsj eller kaffeprater med kolleger

 • Bli med eller start en arbeidsplassinteressegruppe

 • Lag en plan for å tilberede sunne måltider til lunsj

 • Still inn påminnelser om å ta pauser i løpet av dagen

 • Avklare grenser for arbeidsforventninger utenom arbeidstid

8. Ta et relevant kurs.

Kurs kan hjelpe deg med å utvikle ferdigheter, lære om problemstillinger som er relevante for arbeidet ditt, og bøye nye deler av hjernen din. Kurs kan være direkte relatert til dine arbeidsoppgaver, men dette kan være en mulighet til å utfordre deg selv til å utvikle deg på nye måter.Dataanalyse,prosjektledelse, ellerUX-designkurs kan gi deg de ferdighetene du trenger – men vurder andre felt som kreativ skriving, offentlig tale eller fremmedspråk som kan utdype arbeidet ditt på mer uventede måter.

Spesifikke mål for kurs kan se slik ut:

 • Gjennomfør et kurs om XYZ-tema på et kvartal

 • Lag en plan for kurs du skal ta gjennom året

Visste du?

Du kan begynne å melde deg på hundrevis av gratis kurs etter at du har registrert deg for Coursera. Bli med i vårt globale fellesskap ogbegynne å lære i dag.

Hva er faglige utviklingsmål? 10 eksempler + hvordan du setter dem (3)

9. Skygge en annen avdeling.

Å skygge en annen avdeling kan ha utallige positive sider: det kan oppmuntre til kommunikasjon og samarbeid på tvers av silede team, inspirere måter å forbedre ditt eget team på og gi deg en bedre forståelse av hvordan organisasjonen din fungerer.

Du kan sette deg mål som:

 • Be tre personer fra forskjellige avdelinger til lunsj

 • Lag et program på arbeidsplassen din for å oppmuntre til skyggelegging på tvers av team

10.Finn en mentor.

En mentor kan hjelpe deg med å navigere i utfordringer på arbeidsplassen og hjelpe deg med fremgang i karrieren.

Finne en mentorkan høres ut som en skremmende oppgave, men vær sikker på at mange har gjort det før. Noen arbeidsplasser har veiledningsprogrammer på plass som gjør det enkelt for folk å få kontakt med en mer erfaren fagperson. Du kan også oppleve at ditt profesjonelle nettverk vil komme godt med her. Du kan starte med å finne personer som har hatt karrierer du finner nær dine ambisjoner i faggrupper eller alumnimiljøer. Eller hvis det er fornuftig, ta kontakt med noen på arbeidsplassen din som du tror du vil kunne lære av.

Mål som vil hjelpe deg med å få en mentor inkluderer:

 • Lag en pitch som du kan bruke til å kontakte potensielle mentorer

 • Arranger et møte med potensielle mentorer for å se om de passer

 • Kartlegg kort- eller langsiktige mål (eller begge deler) med å ha en mentor

Hvordan sette faglige utviklingsmål

1. Vet hva du jobber mot.

Begynn med å bruke litt tid på å vurdere hva du vil ha ut av karrieren din, nå eller i fremtiden. Målsetting er en nyttig øvelse fordi den kan avklare hva du virkelig vil ha ut av karrieren din, og identifisere konkrete skritt for å oppnå det.

Vet du ikke hva du vil gjøre om fem eller ti år ennå? Start mindre, og identifiser interessene dine. Hvis du alltid har beundret lederen din som kan snakke veltalende foran andre, bør du vurdere et offentlig talekurs. Hvis du finner deg selv fascinert av kollegaens evne til å analysere datasett, prøv å lærePythoneller et annet programmeringsspråk.

2. Sett deg SMARTE mål.

SMART-mål er mål som er spesifikke, målbare, oppnåelige, relevante og tidsbestemte. Her er hva hver av disse komponentene betyr:

Spesifikk:Mål bør være veldefinerte og entydige, slik at du vet nøyaktig hva du håper på.

Målbar:Mål bør ha en klar måte å identifisere om du har oppnådd dem, eller hvis ikke, hvor nær du kom dem. For eksempel å siFullfør tre moduler av nettkurset mitter mer målbart enn et mål somArbeid med nettkurset mitt.

Oppnåelig:Å sette et mål som du realistisk kan oppnå er nøkkelen til å faktisk oppnå dem. I tillegg kan det være demotiverende å tenke i bakhodet at et mål er umulig. Hold deg motivert ved å sette rimelige mål.

Aktuell:Målene dine bør være relevante for deg – det vil si at de skal samsvare med dine langsiktige ambisjoner og verdier. Tenk på dette som "hvorfor" til målet ditt.

Tidsbestemt:Sett en tidsfrist for målene dine slik at du kan holde deg på sporet og motivere.

Komme i gang med faglige utviklingsmål

Profesjonelle utviklingsmål kan bidra til å identifisere hvordan du vil at karrieren din skal se ut på kort og lang sikt, og hvilke skritt du må ta for å komme dit du ønsker å være. Klar til å komme i gang? Lær av institusjoner i verdensklasse med over 8000 kurs, sertifikater og graderCoursera.

Hva er faglige utviklingsmål? 10 eksempler + hvordan du setter dem (4)
Bygg jobbklare ferdigheter med et Coursera Plus-abonnement

Start en 7-dagers gratis prøveperiode

 • Få tilgang til 7000+ læringsprogrammerfra universiteter og selskaper i verdensklasse, inkludert Google, Yale, Salesforce og mer
 • Prøv forskjellige kursog finn din beste passform uten ekstra kostnad
 • Få sertifikaterfor læringsprogrammer du gjennomfører
 • En abonnementspris på $59/måned,kanseller når som helst

Start en 7-dagers gratis prøveperiode

1. Coursera. "Global ferdighetsrapport, https://pages.coursera-for-business.org/rs/748-MIV-116/images/Coursera-Global-Skills-Report-2022.pdf." Åpnet 18. mai 2023.

2. Harvard Business Review. "Bevis på at positive arbeidskulturer er mer produktive, https://hbr.org/2015/12/proof-that-positive-work-cultures-are-more-productive." Åpnet 18. mai 2023.

Skrevet av Coursera • Oppdatert den

Dette innholdet er kun gjort tilgjengelig for informasjonsformål. Elever rådes til å utføre ytterligere undersøkelser for å sikre at kurs og annen legitimasjon som følges oppfyller deres personlige, profesjonelle og økonomiske mål.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ouida Strosin DO

Last Updated: 12/11/2023

Views: 6137

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ouida Strosin DO

Birthday: 1995-04-27

Address: Suite 927 930 Kilback Radial, Candidaville, TN 87795

Phone: +8561498978366

Job: Legacy Manufacturing Specialist

Hobby: Singing, Mountain biking, Water sports, Water sports, Taxidermy, Polo, Pet

Introduction: My name is Ouida Strosin DO, I am a precious, combative, spotless, modern, spotless, beautiful, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.